Fiskar som husdjur

Något som kan roa familjen i timmar och ger ett trevligt och lugnande inslag i hemmet är ett akvarium med fiskarter i olika färger och är man ny inom detta kan det vara bra att veta även hur dessa måste skötas om för att må bra och ha en miljö som de kan trivas i.

Att ha ett eller flera akvarium kräver kunskap och att man lägger ner tid på skötseln av dem. Det finns några regler och lagar som måste följas när man skaffar akvariefiskar och här kommer några enkla tips och råd på saker man kan behöva tänka på om man inte tidigare haft ett akvarium.

Fundera först på vilken sorts fiskar ni vill ha i ert akvarium och ta reda på så mycket ni kan om dem. Det är generellt inte alls tillåtet att ha till exempel en guldfisk i ett klotformat akvarium då det lätt uppstår syrebrist i och med att vattenytan blir alldeles för liten för att syresättas naturligt. Man bör inte ha ett akvarium som är mindre än 40 l och se till att  temperaturen, kvaliteten på vattnet, inredningen i akvariet och bottenmaterialet passar den fiskart som man tänkt sig. Mängden fiskar och storleken på dessa avgör också akvariets volym, yta och givetvis djupet.

Är det saltvattenfisk eller sötvattenfisk ni vill ha, se till att PH-värdet och salthalten stämmer med arten och se till att ha rätt luftpump och rening. Passar fiskarna tillsammans med andra arter, vad äter dessa för foder och hur ofta bör man mata dem? Se till att en sida i akvariet är skyddat mot insyn och att miljön/inredningen i akvariet är så naturlig som möjligt för fisken, att den kan ge den möjlighet att söka skydd och gömma sig. Glöm inte att även kolla upp din försäkring, behöver du en tilläggsförsäkring för ditt akvarium eller ingår det i hemförsäkringen. Det är viktigt att veta att du har det skydd du behöver om olyckan skulle vara framme. När man väl bestämt sig så finns det ett stort utbud av olika akvarier, foder och inredning att botanisera i för att få ett fint, dekorativt  och mycket rogivande inslag i hemmet.