Påsken är här

Påsken är ju som de flesta vet en i grunden kristen högtid som firas till minne av Jesus lidande och uppståndelse. Idag har dock detta blandats med modernare traditioner och allt mer blivit en högtid bland alla andra. Det hindrar dock inte att vi firar denna högtid ändå. Idag ska vi titta närmare på hur man kan fira påsken.

Påsken är tätt sammankopplad med mat. Påskborden som dukas upp runt om i Sverige är ofta väldigt lika maten på julbordet. Köttbullar, skinka och sill samsas med ägg och lax om utrymmet. En klassisk dryck på påskbordet är påskmusten som likt julmusten har en oerhört stark ställning.

För många barn är påsken en spännande högtid. Många klär ut sig till påskkärringar eller andra påskkaraktärer och går runt till grannarna. Påskharar, påskkycklingar eller påskkärringar är alla vanliga utklädnader och det finns idag ett brett utbud för den som vill klä ut sig.

På skärtorsdagen trodde man förut att häxorna åkte till Blåkulla och festade. Detta har gett upphov till nutida versioner av påskkärringarna som dock ofta är utklädda barn och inte är alls så läskiga som man trodde att häxorna var förut.

I takt med att Sverige blivit allt mer sekulariserat har dessa kopplingar till gammal tro och folktro suddats ut allt mer och påsken har blivit en mer kommersialiserad högtid. Huruvida detta ses som något bra är så klart olika från människa till människa. Vi kan dock konstatera att dagens påsk med påskkycklingar och god mat är mycket mysigare än vad påsken var förut.