Passande lampor i barnens rum

När du inreder ett barnrum är det fint att belysningen är rätt. Barnet ska kunna somna lugnt, leka obekymrat och göra sina läxor utan att få ont i ögonen. Därför är det viktigt med bra belysning både i hela rummet och i de enskilda utrymmena.

Fina och praktiska lampor kan du bland annat handla här.

Lampa i taket

Mitt i rummet bör du ha en taklampa med minst tre lampor. Då får ljuset bra spridning och barnet kan se allt i rummet ordentligt. En spotskena eller en plafond passar exempelvis bra i taket. Installerar du en dimmer kan du även sänka ljuset till en mysig nivå.

Belysning över bordet

De flesta barnrum har ett litet bord av något slag – antingen ett lekbord eller ett skrivbord. Här passar en bordslampa med mjukt och varmt ljus bäst. Använd inte en glödlampa på mer än 60 watt då ljuset blir för skarpt. LED-lampor är bra då de inte blir så varma.

Lampa vid sängen

Här lämpar sig en lampa ovanför sängen bäst. En lampett är en bra idé eftersom den underlättar läsning av godnattsaga då ljuset kommer ovanifrån. Komplettera med en nattlampa som ger ett mjukt och svagt sken på natten om barnet vaknar.