Roliga lekar med utklädningskläder

Nu när Halloween står för dörren är det många barn som ser fram emot att kunna klä ut sig och kanske gå en runda i kvarteret och samla in godis. Många barn älskar att klä ut sig och gör det nästan dagligen på förskolan eller när de leker med kompisar.

Antigen ingår klädseln som en del i en rollek eller så är det bara helt superroligt att vara en vacker prinsessa som Askungen, en pirat som letar efter skatten, en polis som jagar tjuvar eller en brandman som släcker elden. Att klä ut sig gör att fantasin får flöda fritt och barnen kan gå in i leken och låtsas vara någon annan. Barnen låtsas även vara stora och känner sig vuxnare när de går in i en roll. Kanske är pappa polis och brukar jagar tjuvar på jobbet.

2532957-little-boy-dressed-as-a-pirate

Att leken är ett viktigt sätt att bearbeta situationer och upplevelser med kan man läsa om på Familjeliv. Själva utvecklingen som barnet genomgår leks fram och det är naturligt för barn att testa olika roller, som till exempel superhjälte och prinsessa. En annan form av rollek som mamma-pappa-barn är också vanligt bland barn i åldern tre till sex år, för det är i speciellt den åldern som man är som mest intresserad av utklädningskläder.

Ett bra tillfälle att klä ut sig är också om någon kompis har kalas och det har ett visst tema. Inte allt för ovanligt att tjejer har prinsessekalas. Många väljer också att anordna maskerad för barnen och då kan man dessutom välja vad man vill klä ut sig till och det är spännande att se vad kompisarna har valt.