Tips inför barnvagnsköpet

När man som förälder ska köpa sin första barnvagn kan det lätt kännas ganska överväldigande när man ser vilket utbud som egentligen finns. I denna artikel hoppas vi kunna göra valet lite lättare genom att ge lite tips och fakta om barnvagnar.

barnvagn_314976086

Ett varningens ord

Det första man bör vara medveten om är att bara för att en barnvagn säljs i Sverige betyder det inte att den är helt godkänd och säker. Detta beror på att det inte finns någon oberoende myndighet som faktiskt testar barnvagnar innan de kommer ut på marknaden.

Europeisk standard

Men det finns som tur är saker man själv kan kolla på för att se om en barnvagn är säker. Det första man bör titta efter är märkningen EN1888, detta betyder att den håller den europeiska standarden. Saknas denna märkning bör man nog undvika vagnen.

Priset

Priset är också viktigt. En bra barnvagn kommer inte att vara billig, det är något man mest troligt kommer att behöva acceptera. Är priset väldigt lågt kommer den nog inte vara helt säker heller. Men som tur är finns det sätt att komma undan lite billigare ändå.

Fälla ihop

Är man intresserad av en sittvagn som går att fälla ned i platt läge bör man alltid försäkra sig om att vagnen har ett huvudstopp. Detta förhindrar att barnet glider ut mellan suffletten och ryggstödets övre del. Och för övrigt så bör alla vagnar som går att fälla ihop ha en spärr som förhindrar den att fällas ihop av sig själv.

Broms

Bromsen på en barnvagn bör alltid ta på två hjul samtidigt för att undvika att vagnen glider på ena sidan. Om om hjulen dessutom är avtagbara ska man alltid kontrollera att de sitter fast ordentligt. Annars kan bromsarnas effekt sjunka och risken finns även att hjulen lossnar när man kör in i en trottoarkant eller liknande.