Barn och minusgrader

Precis som vi själva tar på oss varm på vintern behöver man se till att anpassa barns kläder efter årstid, väder och vind. Men för barn kan åldern även vara avgörande för hur väl de hanterar minusgrader.

För de riktigt små som ännu inte hunnit bli ett år gammalt är kroppen inte riktigt kapabel att reglera kroppstemperaturen som vuxna klarar av. Både hög värme och stark kyla kan därför vara farligt för barn. För barn i denna ålder kan man känna på nacken eller pannan. Om de känns kall även här har de troligtvis inte tillräckligt med kläder på sig. Det är dock vanligare att klä på barn för mycket i denna ålder, så känn även efter om de är varm och svettig i nacken och på bröstet. Är detta fallet är de nog för varmt klädd för temperaturen. Och detta är bara några saker man måste vara mer uppmärksam på med småbarn.

Kroppen utvecklas snabbare på vissa håll än andra, och även barn över ett som bättre klarar av att reglera kroppstemperaturen har inte fullt utvecklad blodcirkulation i händer och fötter och blir därför snabbare kall där.

Lager på lagerprincipen är ofta bra att följa när det gäller att klä barn för att vara ute på vintern:

  1. Det innersta skiktet ska hålla barn torr och ett underställ är ofta det mest effektiva. Dessa finns att hitta i alla möjliga storlekar och kan lätt anpassas efter ålder.
  2. Mellanskiktet är det lager som ska hålla värmen. Rekommenderat material för detta skikt är ofta fleece eller ylle.
  3. Det yttre skiktet har som uppgift att hålla värmen inne och kylan ute. Det ska skydda mot vind och väta men samtidigt kunna ventilera överskottsvärme. För barn i många åldrar är nog overallen det mest praktiska plagget att använda sig av här.

Barn är inte alltid så bra på att rapportera när de blir kall, speciellt inte om de har roligt. Som förälder kan man då se till att vara uppmärksam på yttre indikationer. Om barnet börjar huttra eller huden börjar bli blek och kall är detta tydliga tecken på att de inte håller värmen så bra som de borde. Man kan också titta efter om de börjar stå stilla mer och mer.