Leksaker – En djungel

Mängden leksaker på marknaden riktade till barn är idag massivt. Ett aldrig tidigare skådad utbud gör det svårt att finna rätt på guldkornen, vilket får många att tänka tillbaka på sin egen barndom och vad man själv kommer ihåg från denna och uppskattade.

Lekande flicka

För de allra minsta barnen finns det några konkreta saker som gäller. Det ska inte vara så pass litet att det går att få in i munnen och svälja och det ska även vara mjukt då motoriken ännu är långt ifrån utvecklad och då chansen är stor att små barn annars gör sig illa.

Något år senare vill man gärna att den lilla ska börja utvecklas och då är det bra att avancera med lättare träpussel, tryckleksaker med ljud, eller någon form av klossar utformade för åldern som barnen då befinner sig i. Det kan också vara läge att skaffa någon form av gåstol så att barnet själv kan börja ta sig runt i uppsträckt position och inte bara krypande.

Tids nog börjar även barnet blomma ut rent socialt och vill därför leka lekar som involverar fler än sig själv. Det betyder därför att du nu oftare får ta del i leken och det på ett annorlunda sätt än när barnet var yngre. Det betyder även att det är dags för större interaktion med andra barn och då är det såklart i sin ordning med leksaker där fler än en kan delta. Det kan röra sig om leksaker som den klassiska teservisen, att bygga med klossar eller liknande.

Alla åldrar har nya saker och olika utvecklingsmöjligheter i sitt sköte, något som du som förälder på ett naturligt sätt kommer bli varse om linjärt med barnets fortsatta utveckling.

Vill du läsa mer om barns lekar i olika åldrar rekommenderar vi dig att gå in på denna sida, som på ett bra sätt förklarar de olika utvecklingsstadierna.