Inreda barnets rum

Tänker du inreda barnets rum?  Har barnet växt ur spädbarnsrummet och vill få ett mer åldersanpassat rum? Här är sakerna du ska tänka på.

shutterstock_298070132

Rensa bland leksakerna

Barn gillar oftast inte att slänga saker. De får starka, emotionella band till sina leksaker och håller fast vid dem även om de bara blir liggandes i en låda.

Men för att få ett städat rum där allting får plats, kan man vara tvungen att rensa bland leksakerna. Här är alla medel tillåtna för att få barnet att gå med på rensningen. Det kan vara så att ni får förvara leksakerna på vinden så länge, men de är åtminstone inte i vägen längre.

Arbetsyta

Barn gillar att pyssla och skapa. De har också ansvar när de börjar i småskolan. De ska lära sig att läsa, räkna och får läxor att göra hemma. Allt detta kräver en bra yta att arbeta på. Ta in ett bord och en stol som barnet kan sitta vid när de läser läxor eller pysslar. Att få ett eget skrivbord kan få barnet att känna sig äldre och mer mogen: de blir ofta stolta över sina skrivbord och använder dem flitigt.

Möjlighet att organisera

I rummet ska det gå att städa undan alla leksaker, pysselsaker, böcker, skolprylar och så vidare. Allting ska ha en plats. Hyllor och förvaringsboxar under sängen är bra förvaringsytor som inte tar plats från lek- och skolutrymmet.

Mer praktiska saker kan också passa in i rummet. En kalender eller almanacka kommer väl till hands för att strukturera upp vardagen. Barnet kan själv få skriva upp sina läxor, när de har träningar och vilka dagar de är bortbjudna på kalas. Som förälder spenderar man ganska mycket tid i barnens rum, så kalandern blir också en möjlighet för dig att hålla koll på alla aktiviteter och måsten.